söndag 8 maj 2011

Varför är inte fysträningen mer individanpassad?

Fysträningen för många lag har precis startat eller skall starta. Många är de tränare som försöker förstå de senaste rönen och vad som är rätt eller fel. Men varför jobbar inte fler med individanpassad fysträning?!

Jag har tränat åtskilliga år med många ungdomstränare som är erkända och mycket kunniga men jag har aldrig jobbat med individanpassad träning när det gäller fys. Vi har backträning, forwardsträning och målvaktsträning på is men vi har inte det när det gäller fys, frågan är varför?

Kan det verkligen vara så att behovet är detsamma för en grupp på 25 individer, eller kan det vara så att behovet av en differentierad fysträning är lika stor som differentierad träning på is.

Kanske din träningsgrupp skall delas upp i 2 eller 3 olika grupper. Vilka behöver mer koordinatioon, snabba fötter, teknik, skott, styrka, uthållighet, explosivitet. Jag kan nästan lova att om du tittar på dina spelare så kommer du snabbt inse att det finns en möjlighet att dela upp gruppen i olika kompetensgrupper som har olika behov.

Hockeyfabriken kommer i år att arbeta på detta sätt med Vallentuna Team 00 och det kommer konkret innebära följande:


  • Alla kommer att få individuella träningsprogram som är anpassade utifrån vad varje spelare behöver träna extra på. Detta program kommer också innehålla kostråd och vara dokumenterat på ett sådant sätt att föräldrarna själva kan genomföra övningar med sina barn. Detta kommer också gås igenom på ett gemensamt utvecklingssamtal. 
  • En gång i veckan kommer vi arbeta fullt ut med individanpassad träning där 3 olika program kommer att genomföras vid ett och samma tillfälle. Ska bli kul att se resultatet av denna övning. 
Vad gör ni i år för att göra er fysträning mer individanpassad?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar