tisdag 24 maj 2011

Modern teknik och hockeytränare två motpoler som närmar sig varandra

Om man skall raljera lite så kan man väl säga att nidbilden över den "riktiga" ishockeytränaren är en riktig alfahanne med kraftfull röst med mycket pondus. Gärna med en kaffe i handen mest hela tiden och en total okunskap kring hur man kan använda teknik för att effektivisera verksamheten... men förändringens vindar börjar till och med nå igenom en av de tjockaste väggarna inom idrottsvärlden...

Tänk om idrottsvärlden i stort och hockeyvärlden specifikt hade lagt mer tid och energi på att se till att kunskap och information strukturerades och sparades i ett format som gjorde att nya tränare kunde få tillgång till information och kunskap om spelare, övningar etc. Hur många tränare känner ni som har kommit till ett nytt lag där det finns dokumentation om verksamheten i form av utvecklingssamtal, resultat, tester etc. Jag skulle tro ganska få, i många fall ingen. Så vad kan detta beror på? Varför har inte idrottsvärlden som är så fokuserad på individuell utveckling och resultat lagt mer energi på att skapa tekniska lösningar för att dokumentera och spara viktig information. Jag tror att det i många fall beror på prioritering var man lägger pengarna i föreningarna samt det faktum att många föreningar drivs av ideella krafter och man har fullt upp med att lösa ett problem i taget men man har inte ork att fokusera på symptomet som skapade problemet.

Men det finns ljusningar i teknikmörkret. System som lagsidan och Sportnik har skapat en struktur kring kontaktuppgifter till olika lag, styra och planera verksamhet med träningar och matcher. Registrera resultat och kunna göra uppföljning. Enkelt nå ut med information till spelare och föräldrar. Systemen är relativt enkla att administrera och till ett rimligt pris. So far so good men vem skall hjälpa tränarna???

Det finns idag tjänster som kan hjälpa tränare att sätta en hyfsad struktur, exempelvis:

  • Dropbox för att dela dokument såsom utvecklingssamtal, fysprogram, matchuppställningar etc. Dropbox kan också köras i både Pc och Ipad/Iphone för att alltid ha med sig rätt information. 
  • Plaintext för att snabbt och enkelt planera träningar och matchuppställningar
  • Det finns diverse webb baserade program för att rita övningar/sätta samman träningar
Men oavsett hur driven man är för att använda tekniken som hjälpmedel så får man hitta på många saker själv för att snabbt och enkelt dela information mellan huvudtränare, assisterande tränare eller inom föreningen. 

Undrar när föreningarna på allvar skall börja inse att de skulle kunna göra stora framsteg bara genom att skapa förutsättningar för att dela information. 


Är du som tränare nyfiken på hur man kan använda modern teknik för att förenkla och effektivisera din egen verksamhet? Är ni en förening som känner att ni inte återvinner information och kunskap på bästa sätt, kontakta oss så kan vi hjälpa er ta era första steg att använda modern teknik som en naturlig del av er verksamhet.

PS. 3, 5 timmars filminspelning i söndags för en kommande produkt kring teknikträning. Det var med stor spänning som alla klipp tittades igenom i söndags kväll för att bara finna att allt måste göras om...vill man att det skall vara bäst finns inga genvägar...det finns läropengar och lärotid, och här får vi definitivt lägga mer tid... Oavsett det så har vi lärt oss ett och annat om filmbranschen, tur att det är ishockey man vill hålla på med.

Med vänliga hälsningar
Thomas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar