tisdag 17 maj 2011

It is all about "Goda vanor"

Begreppet "Goda Vanor" borde vara något alla ishockeyspelare relaterar till, oavsett om man väcker sin 11-åring mitt i natten eller om man frågar ett lag under ett teoripass. Att ha och leva efter devisen goda vanor är något som kan hjälpa alla individer oavsett om drömmen är att bli ishockeyspelare, brandman eller dagisfröken. 

I grund och botten är människan lat och bekväm och det är enbart den smartare knoppen som kan få den lata kroppen att göra "rätt saker". Att arbeta med att utveckla sin knopp och att ge knoppen smarta och goda vanor är något som kommer att ge de flesta människor stora utvecklingsmöjligheter. Vi människor gillar rutiner och känner oss trygga om vi upplever en situation som vi varit i tidigare. Exempel på detta är att vi gärna handlar i samma butiker, åker samma väg oavsett om det finns flera alternativ.

Detta skiljer sig inte märkbart för ishockeyspelare och många av er har säkert läst om spelare i NHL och svenska landslaget som alltid sätter på sig utrustningen på samma sätt, alltid skall vara först på isen eller som Markus Näslund som alltid käkade kyckling från samma matställe innan en hemmamatch i Vancouver. Om man räknar på i snitt 40 hemmamatcher under de 12 säsonger som han spelade i Vancouver så kommer man ganska snabbt fram till att det blir många kycklingar från samma matställe. Som sagt, vi människor gillar rutiner och ändrar ogärna på någonting vi tycker fungerar. 

Att lära unga ishockeyspelare om goda vanor kan göras från mycket ung ålder, i början i små steg men precis som allt annat så lär sig barn fort om man är konsekvent och lägger energi på att skapa goda vanor. Min upplevelse är att det är otroligt viktigt för spelarnas utveckling att skapa individer och en grupp med goda vanor.

Att utveckla goda vanor inom ishockey kan göras i ett stort antal områden, allt ifrån hur man förbereder sig innan träning med mat och sömn till hur man skapar en miljö där spelarna har fokus och lyssnar på instruktioner och aktivt tävlar för att hela tiden bli bättre. Att lyckas som tränare att skapa goda vanor kräver långsiktighet och repetition, många gånger, samma ord, precis som goda vanor.

Om man nu känner att man inte lagt fokus på att arbeta med frågan ”goda vanor” är sommaren en utmärkt tid att börja arbeta med goda vanor, de är precis lika aktuella vid sommarträningen som när isen ligger.

Så tveka inte, börja arbeta med goda vanor redan i morgon, börja med något enkelt och gå vidare över tid och framför allt se till att du själv jobbar med att skapa goda vanor.
Känner du dig osäker och behöver hjälp så hjälper vi gärna till J

PS. Jag tycker vi skall vara stolta att ett landslag med 8 spelare födda på 90-talet tar sig till en VM final, det visar att svensk ishockey har utvecklats mycket under de sista åren. Jag hoppas alla vi tränare vill fortsätta kriga varje dag för att göra ännu bättre ishockeyspelare DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar