söndag 29 maj 2011

Testvärden för 11-åringar

I torsdags genomfördes det första av två fystest på Vallentuna Team 00. Syftet att få mätvärden i början på fysen som vi sedan kan följa upp i slutet av sommaren. Det var svårt att förutse hur testet skulle gå då det för många var första gången då de i flera olika grenar skulle prestera max och pressa sig till det yttersta. Många tränare tänker nog inte på det men man måste träna spelarna att förstå och känna hur det känns att prestera max.

De tester som genomfördes ger en god bild av den allmänna fysiska statusen och ger en som tränare också tydliga och direkta svar på vilka områden som respektive spelare behöver träna extra på.

Alla tester som genomfördes kan göras i stort sett var som helst även om jag rekommenderar en löparbana för att få återkommande och exakta värden på löp grenarna. Allt som behövs för att genomföra testet är ett måttband samt ett stoppur.  De tester som genomfördes var följande:


  1. 20 m
  2. 5 jämfotahopp, hoppa så långt som möjligt på 5 hopp
  3. Max antal enbens knöböj, både höger och vänster
  4. Max antal armhävningar
  5. Max antal fällknivar
  6. Stå så länge som möjligt i plankan
  7. 2000 meter löpning

Följande resultat var de bästa samt medelvärde i respektive gren:
  1. 20 m, Bäst 3,50 sek, medelvärde 3,91 sek
  2. Jämfotahopp, Bäst 8,20 m, medelvärde 6,96 m
  3. Enbens knäböj, Bäst 42 st, medelvärde 11,04 st
  4. Armhävningar, Bäst 42 st, medelvärde 17,18 st
  5. Fällknivar, Bäst 28 st, medelvärde 14,09 st
  6. Plankan, Bäst 7 min (maxvärde där vi satte stopp), medelvärde 2, 56 min
  7. 2000 m, Bäst 8,22 min, medelvärde 11 min
Vår gemensamma uppfattning var att vi var mycket nöjda med flera testresultat. Det är däremot väldigt stora skillnader mellan de bästa och sämsta resultaten i alla grenar. Viss del av detta beror på att spelarna växer i olika takt men det finns också en tydlighet att de fysiska skillnaderna i nivå på olika spelare påverkas av träningsnärvaro, inställning och kost. Förutom bra träning måste alla delar runtomkring hänga ihop för att utveckla en bra fysisk nivå. 

Med vänlig hälsningar
Thomas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar