onsdag 4 maj 2011

Utvecklingssamtal - Individens rättighet

Alla man möter som tränare pratar om vikten av individuellt anpassad träning, ha individen i fokus osv. Det finns många fina ord för att beskriva det, men vad betyder det egentligen och vad är vårt ansvar som tränare för att det verkligen finns en individ anpassad träning?

Utifrån min erfarenhet så används individ anpassad träning i första rummet som ett medel för att dela upp gruppen i olika kompetensgrupper, klassiskt att nivåindela spelarna för att träna på rätt sätt men framför allt för att dela upp vilka spelare som spelar olika matcher. Rätt använt är detta ett måste för att ta ansvar för att utveckla alla individer men man kan många gånger fascineras över den tid och kraft som läggs av vissa tränare att skapa ett "A-lag" och ett "B-lag". Man kan ifrågasätta om dessa tränare verkligen har rätt kompetens för att utbilda unga ishockeyspelare, jag menar hur svårt kan det vara om man bara väljer att arbeta med de spelare som redan från unga år är "duktiga" och har en naturlig instinkt för idrott...Man kan ju välja att tolka denna fråga och mina ord på många sätt och missförstå mig inte, att arbeta med individ uppdelning på ett och samma träningspass skall vara naturligt för alla duktiga tränare, detta gäller givetvis också matcher men jag måste säga att det inte är jätteimponerande att se tränare som bara klarar av att arbeta med de allra duktigaste...en duktig tränare klarar av att arbeta med individen utifrån vart han står just nu och kan ta ansvar för att lägga en utbildningsplan för varje individ.

Jag vet också att denna fråga tar många styrelseledamöters tid och energi i att konstant hantera konflikter för att tränare väljer den "enkla" vägen men frågan är varför inte fler föreningar tar tag i frågan och skapar en tydlig utbildningsplan som alla kan förstå. Om Utbildningsplanen är tydlig så blir det också enkelt att skapa ett regelverk och man kan vara tydlig med vad som förväntas av mig som tränare, idag tror jag många tränare skulle säga att de inte har en aning vilka krav deras förening har avseende individ anpassad utbildning.

En av de allra viktigaste bitarna i att arbeta med individen är att kontinuerligt ha utvecklingssamtal. Detta kan starta redan i 8-9 års åldern, de första åren tillsammans med föräldrarna. Det är viktigt att förstå att vi bara har tillgång till spelarna en liten del av tiden och vi kan inte utgå ifrån och förvänta oss att föräldrarna skall förstå hur de kan hjälpa till om vi inte berättar det. Några grundaspekter i ett utvecklingssamtal:

  • Förklara syftet med utvecklingssamtalet på ett sådant sätt att barnet förstår
  • Fråga öppet vad barnet tycker är roligt och även vad som är mindre roligt
  • Berätta vad barnet är bra på
  • Berätta vad barnet kan träna lite extra på, när tillfälle finns på gemensamma träningar eller när barnet har lust att träna extra. 
  • Ge konkreta exempel på vilka övningar och hur spelaren kan genomföra den, ex. innan eller efter träning. Kanske till och med på stranden under semestern. 
  • Ett utvecklingssamtal skall inte bara beröra direkt hockeykunskap såsom is, fys etc. Den skall också beröra delar som påverkar den hockey relaterade utvecklingen, exempelvis, mat, sömn etc. 
  • Boka redan vid första utvecklingssamtalet uppföljning så att spelaren och föräldrarna vet att du kommer att följa upp det man kommit överens om. 
Det kan också många gånger finnas ett värde att en del av tiden spenderas enbart med föräldrarna så att du som tränare kan hjälpa de spelare som kanske behöver stöd inom något visst område. Det är ditt ansvar om du menar allvar med att utveckla alla individer att också berätta för de föräldrar som behöver förändra något, hur skall annars spelaren någonsin kunna komma vidare.

Denna tiden på året är perfekt för att ha säsongens första utvecklingssamtal. Det finns alltid något som varje spelare kan arbeta extra med, och gör man det på rätt sätt kommer både föräldrar och spelarna tycka att det är roligt. Gör de inte det så har i alla fall du som tränare tagit ansvar för att berätta vad spelaren skulle behöva arbeta med.

Om du nu läser detta och känner att du som tränare eller din förening inte har en bra metodik för utvecklingssamtal så finns det hjälp att tillgå. Vi på Hockeyfabriken har förutom praktisk erfarenhet av att genomföra en stor mängd utvecklingssamtal även mallar och utbildningsdokumentation. Kontakta oss så kan vi hjälpa dig.

Se till att genomföra utvecklingssamtalen så kommer varje individ i din trupp att vara ännu bättre förberedd när säsongen drar igång. Det tar en hel del tid men det är verkligen värt det.

Med vänliga hälsningar
Thomas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar