måndag 23 maj 2011

Mät verksamheten så att du vet att din träning ger resultat

När man träffar och pratar med andra tränare och människor inom ishockeyns värld så får man ofta höra att den största belöningen man får som tränare är att se sina spelare utvecklas..och jag håller givetvis med. Det finns få saker som ger en tränare så mycket tillfredsställelse som att se sina spelare utvecklas. Men hur mäter vi då utveckling...
Många jag träffat mäter enbart utveckling utifrån det de själva ser, och de är givetvis ett viktigt och bra mätvärde, då man relativt enkelt kan se utveckling i spelarnas prestation på olika övningar, särskilt om man har förstått att repetition och detaljer är en av nyckelfrågorna för att utveckla duktiga ishockeyspelare, men finns det fler sätt att mäta individens utveckling?! Här är några enkla förslag..

  1. Matcher, vinner eller förlorar vi?
  2. Hur utvecklas vi i förhållande till motståndare som vi möter flera gånger per säsong, år efter år?
  3. Hur utvecklas målsnitt från år till år, antal mål i snitt per år, framåt och bakåt
  4. Antal målskyttar, hur sprids målskyttet
Ovan är ett antal enkla mätparametrar som också är enkla att följa upp, dock visar de inte alltid verkligheten då en och samma motståndare kan vara bra eller lite sämre enbart beroende om en eller ett fåtal spelare är med. Detta är särskilt aktuellt i unga år då en tidigt utvecklad spelare kan förändra resultatet själv i en enskild match. Dock så anser jag att det över tid (ett antal säsonger är relevanta mätvärden) och framför allt så är det hur vissa av föräldrarna kommer mäta dig som tränare, dvs. är vi bättre eller sämre än jämförbara klubbar.

Ett annat mätvärde som jag tror är viktigt för individen är min utveckling i förhållande till övriga gruppen, hur ser min utvecklingstrend ut...Den kommer att påverkas av en mängd saker såsom träningsnärvaro, inställning vid träning, hur jag förbereder mig (mat och sömn) samt vissa saker som jag som spelare kommer att ha svårt att påverka, ex. hur snabbt jag växer...Något som är säkert är att utvecklingstrenden under olika perioder kommer att variera men den som kontinuerligt tränar bra kommer att ha en långsiktigt positiv utveckling.

Ett tredje mätvärde som blir allt viktigare när jag blir lite äldre är olika form av tester, både fys- och istester. Detta kommer att ge konkreta och fyrkantiga fakta huruvida spelarna har blivit snabbare, starkare och mer tekniska över tid. Det som framför allt är viktigt här är att kunna mäta att teknik och koordination har utvecklats i takt med naturlig styrka som kommer genom att man växer. Att kontinuerligt mäta dina spelare ger dig som tränare feedback på att de saker ni gör ger resultat.

Inom Hockeyfabriken har vi tagit fram en Individbedömning som mäter nuvarande kunskap och utveckling inom 8 olika områden (Skridskoåkning, Teknik, Skott, Spelförståelse, Snabbhet, Koordination, Kamratskap och Mentala egenskaper. Varje område mäts i 3 nivåer och skapar tillsammans en helhetsbedömning som också mäts i 3 nivåer. Nivån relaterar också till 2 olika perspektiv, inom laget samt utifrån ålder. Med detta får spelaren feedback om var han eller hon ligger i förhållande till andra i laget och utifrån sin ålder.
Utöver att få feddback var man ligger idag så får man också en utvecklingstrend presenterad, denna trend påvisar hur utvecklingen ser ut just nu, oavsett vart man är.

Genom att ge spelarna denna feedback tillsammans med vad och hur man skall träna för att utvecklas på rätt sätt så får både föräldrar och spelare en konkret återkoppling hur den egna utvecklingen ser ut och vad man behöver göra för att påverka den i positiv riktning. Glöm inte bort att vårt ansvar som tränare är att hjälpa alla spelare att maximera sin talang.

Om du läst detta inlägg och själv känner att du skull vilja börja mäta verksamheten och ge dina spelare feedback men inte vet hur, kontakta oss så skall vi hjälpa dig.

PS: 3 timmar filminspelning idag som inom kort kommer att realiseras i en spännande teknikutbildning för unga spelare, håll ögonen öppna på denna blogg samt via hemsidan så kommer det snart spännande utbildningsmaterial kring att träna teknik. DS

Med vänliga hälsningar
Thomas
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar