onsdag 11 maj 2011

Det är skillnad på att spela ishockey eller vara ishockeyspelare

En av de viktigaste uppgifter du har som ishockeytränare är att skapa ett utvecklande klimat. Med klimat så inkluderar det många olika delar, både direkt hockey relaterade delar såsom att tävla, alltid bry sig om detaljer, ta ansvar för sin egen utveckling oavsett om det handlar om isträning eller fys. Men lika viktigt är de bitar som påverkar utvecklingsgraden i träningen såsom mat, sömn och mentala egenskaper.

Att bygga ett utvecklande klimat tar tid och behöver göras i små steg men det skall börja tidigt, redan från det året det finns en huvudansvarig tränare för årskullen. Det kommer att ta enormt mycket mer energi och ta längre tid om man börjar efter ett antal år. Att förändra ett beteende är mycket svårare än att direkt sätta ett beteende om hur det skall vara.

Man kan aldrig vara för noggrann att försöka att påverka spelarna att skapa goda vanor, för vissa kommer de goda vanorna komma snabbt, vissa behöver lite längre tid på sig men alla kan nå dit. Att vara ishockeyspelare innebär en enorm skillnad jämfört med att "spela ishockey".

Allt handlar om att skapa goda vanor....

Så vad behöver du som tränare göra för att ta de första praktiska stegen för att dina spelare skall vilja "vara ishockeyspelare". Några konkreta exempel är:

  • Skapa en struktur där det finns tydliga skillnader på när ni tränar eller när ni umgås i en mer avslappnad miljö. Exempel på detta är att prata med spelarna om vikten av fokus och koncentration när man tränar, det skall givetvis finnas utrymme för skoj och en mer avslappnad miljö men låt den tiden vara efter att träningen är klar. 
  • Förklara för spelarna vilket eget ansvar de har för sin utveckling. Din roll som tränare är att ge dem pusselbitarna och förklara hur de passar ihop men det är spelarna själva som behöver sätta ihop dem. 
  • Skapa tidigt en kunskap kring kost och sömn i förhållande till träningen. Se till att både spelare och föräldrar har denna kunskap. 

Det finns många andra delar som du som ishockeytränare skall klara av för att skapa en miljö där man vill "vara ishockeyspelare". 

Vill du ha hjälp att utveckla miljön i din grupp så kan vi hjälpa dig, både med innehåll och praktiskt utförande. 

Med vänliga hälsningar
Thomas

PS: Härligt med semifinal på fredag, äntligen får vi se vilken kapacitet vårt Svenska landslag har. DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar