måndag 26 september 2011

Är en vinnarkultur viktig?

I hockeyvärlden kan man träffa många människor som i denna fråga tycker helt olika, allt från tränare som säger att man skall utvecklas i lugn och ro till tränare som säger att en vinnande kultur är en förutsättning för att utveckla duktiga hockeyspelare.

I grund och botten tror jag inte att denna fråga, precis som många andra frågor inom hockeyvärlden bara har ett svar. Det finns givetvis exempel på många spelare som lyckats bli världsspelare oavsett om man i relativt tidig ålder har vunnit mycket eller lite.

Personligen så tror jag dock att det har betydelse, framför allt ur följande perspektiv:

  1. Att vinna är ett kvitto för att den träning du bedriver ger resultat och att spelarna förstår alla delar av spelet. Detta innefattar fysik, teknik, teori, det mentala spelet och alla komponenter som gör sporten ishockey till världens svåraste och mest allsidiga sport. 
  2. Att vinna gör det som tränare mycket enklare att koppla träning och aktiviteter till framgång. Spelarna får ett direkt kvitto att den träning man genomfört skapar ett resultat. 
  3. Att vinna är kul, den som säger något annat vågar jag säga ljuger. Att vinna skapar energi och en drivkraft att fortsätta framåt. 
  4. En vinnande kultur skapar lugn och ro för dig som tränare att få fokusera på träningen och fortsätta utveckla spelarna enligt den plan du lagt.
  5. Som ledare och spelare tröttnar man aldrig på att vinna vilket driver oss framåt
Det finns många sanningar i talessättet "man lär sig av förlusterna" men glöm inte att det också gäller när man vinner. Som tränare kan du vid en vinst direkt koppla resultatet till vilka prestationer som gjorde att ni nådde målet att vinna matchen. 

Allt ovan gäller utifrån att man vinner med rätt förutsättningar, dvs, att man vinner för att man erbjuder spelarna en utmaning. Var också noggranna med att värdera vinsterna utifrån förutsättningarna, ingen Barcelona tränare skulle gotta sig att man slår Trelleborg på Camp Nou. 

Rätt använt så kommer en vinnarkultur hjälpa dig som tränare att få ut maximalt i form av utveckling och drivkraft och det är alltid det viktigaste, glöm inte det. 

/Thomas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar