söndag 25 september 2011

Betraktelser från Bahaus Cup i Tyresö

Så var första cupen för säsongen 2011-2012 slutspelad efter 2 dagar och 6 matcher med genomgående mycket bra resultat. 6 vinster, 39-6 i målskillnad, varav 8-1 i semifinalen mot Göta/Traneberg samt 7-1 i finalen mot Vendelsö. Vidare så kan man konstatera att vi vann poängligan, målvaktsligan samt Fair Play, tror det är att betrakta som Grand slam...

Detta var också de första 6 matcherna för säsongen och det är därav kul att göra några initiala betraktelser som vi under säsongen kan jämföra med:

Vår fysträning har gett de resultat som vi ville
Jag upplever att vår fysträning verkligen har gett oss de resultat vi ville. Dels att vi generellt sett har blivit betydligt starkare i ben, bål och mage vilket ger en skridskoåkning som är kraftfull och effektiv även om vi spelar flera  matcher på kort tid. Utöver skridskoåkningen så upplever jag att vi varit betydligt mer effektiva i det fysiska spelet, både att ge och ta emot tacklingar. Det har under turneringen visat sig att vi tack vare en ökad styrka i ben, bål och mage har tagit stora kliv i att med bra balans kunna fortsätta framåt med pucken trots att motståndarna försöker spela fysiskt.

Många spelare är dåligt förberedda på det fysiska spelet/tacklingar
Vi har konsekvent under turneringen försökt att ha ett stort fokus på att spela fysiskt på alla delar av isen när vi spelar försvarsspel. Det har dels varit väldigt lyckosamt men också visat sig att många andra lag är dåligt förberedda avseende det fysiska spelet. Med detta menar jag både att dela ut tacklingar men framför allt att ta emot en tackling. Jag har mer en en gång upplevt det som om att motståndarna blir förvånade att man möter en motståndare som varje gång fullföljer. Detta har blivit extra tydligt genom att en hel del utvisningar som vi fått med oss har varit direkt efterslängar på en bra tackling.

Det är många spelare som alltför ofta väljer att "slänga" iväg pucken
Vi har konsekvent under 2  år arbetat med en spelidé att vi "aldrig" slänger iväg pucken när vi har den under kontroll. Detta är för mig grunden i att utveckla duktiga unga hockeyspelare som vill "spela" ishockey. Dock så måste jag säga att detta verkligen inte är en norm utifrån erfarenheterna från denna turnering. Det är en majoritet av spelarna som jag sett denna helt som i tid och otid slänger iväg pucken åt alla möjliga håll, oavsett om de är satta under press eller inte. Det förvånar mig en aning att det fortfarande vid 11 års ålder är så tydligt att spelarna inte har fått träna mer på att hålla pucken inom laget.

Hockey är mycket mer en mental sport än vad många tror
Inställning och attityd är grunden i spelet ishockey. Att direkt vid matchstart sätta tonen på matchen och skicka signaler till motståndarna gör att halva matchen är vunnen. Att redan första bytet spela fysiskt och skicka signaler till motståndarna som sitter i båset är oerhört viktigt. I alla 6 matcher under denna turnering har vi gjort första målet och genom det fått motståndarna att "jaga" oss.

Det är med mycket glädje och påfyllnad av energi som jag summerar denna turnering och ser fram emot fortsättningen av säsongen. Närmast fyllt av träningar och träningsmatcher innan nästa försäsongsturnering.

Med vänliga hälsningar
Thomas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar