lördag 4 juni 2011

Snart midsommar - Har ni genomfört era utvecklingssamtal?

Denna tid på året känns det ofta som att tiden flyger fram. Fysen rullar på och vid sidan om denna försöker man hinna med alla familjeaktiviteter som man som tränare kanske fått göra avkall på under säsongen. Nu är det för många bara några veckor kvar innan skolan slutar och vissa spelare försvinner till landställen etc. 

Jag upplever att många tränare inte förstår hur viktigt det är att ta tiden för att förbereda, genomföra och följa upp utvecklingssamtal på ett noggrant och ambitiöst sätt. Det finns en mängd anledningar till varför jag tycker detta är så viktigt och de viktigaste anledningarna anser jag är:

  • Det är viktigt att du som tränare får en chans att prata individuellt med både spelare och föräldrar i en lugn miljö där fokus endast ligger på dem.
  • Det är viktigt att börja med utvecklingssamtal i en relativt tidig ålder (vi började vid 9). Det kanske är så att det första och kanske det andra samtalet blir på en väldigt enkel nivå men precis som med all annan träning så blir samtalen bättre och leder till snabbare utveckling för att man tränar på dem.
  • Du som tränare kan ta hjälp av föräldrarna för att utveckla många saker även utanför normala träningar.All form av mental träning är ett exempel på ett område där föräldrarna kan verka i symbios med dig som tränare och genom det hjälpa dig att utveckla mentala områden där spelaren har möjlighet att utvecklas. 
  • Många föräldrar förstår inte hur väl du känner deras barn men som ambitiös ishockeytränare så får du se barnen reagera i många olika situationer och lär dig genom det väldigt mycket om deras starka och svaga sidor. Genom att kunna påvisa för föräldrarna hur mycket du förstår ökar också din trovärdighet kring den individuella utvecklingsplanen som du presenterar.
  • Genom att berätta för föräldrar och spelarna hur det går så minimerar du risken att synen på vart individen ligger utvecklings mässigt skiljer sig mycket mellan dig och föräldrar/tränare. 
Jag själv har till dags datum genomfört 18 av 24 utvecklingssamtal och genomför de sista 6 kommande onsdag. Varje samtal har planerats till 20 minuter, varav cirka 5 minuter har varit enbart med föräldrarna och övriga 15 minuter med både föräldrar och barn.

Följande har genomgåtts på utvecklingssamtalen:

  • Tränarnas bedömning var man ligger i sin utveckling i 8 olika områden som är grundområden för att bli en duktig ishockeyspelare. Respektive område har bedömts i 3 olika nivåer. 
  • Tränarnas bedömning av helheten, också i 3 olika nivåer
  • En trend barometer hur utvecklingen varit de sista 6 månaderna
  • En sammanställning på 7-8 punkter som visar vilka områden som spelaren skall fokusera på för att maximera sin utveckling. 
  • Ett individuellt träningsprogram för de som vill träna extra under sommaren. Nyckel här att det skall komma inifrån spelaren själva, dvs. att de genom eget driv och vilka att utvecklas skall vilka träna extra på de områden som de är lite svaga i. 
Jag har också lagt stort fokus i år att många av aktiviteterna skall genomföras som familjeaktiviteter, detta oavsett om det handlar om att förändra kostbeteende eller om individen behöver träna extra på något speciellt. Ett exempel här är de som behöver lite extra uthållighetsträning, detta är perfekt att göra tillsammans med en eller båda föräldrarna. Genom detta kommer spelaren få den extra träning som den har behov av samtidigt som hela familjens hälsa blir bättre, snacka om win-win.

Jag har också lagt mycket tid på att inspirera spelarna att träna extra utan att det alltid skall kännas som träning. Mycket träning kan man göra tillsammans med familj eller kompisar på stranden, på landet eller annan plats som barnen normalt inte uppfattar som ställen där man tränar. Exempel på detta är koordinationsträning som kan genomföras is stort sett var som helst med nästan vad som helst som hjälpmedel. Att göra det till en lek eller tävling kan få nästan vilken spelare som helst att träna extra...

Se nu till att ge dina spelare bra förutsättningar att utnyttja sommarlov och soliga dagar på stranden. Hjälp föräldrarna till en bättre hälsa och att kunna umgås tillsammans med sina barn genom roliga enkla övningar som uppfattas som lek. 

Själv har jag den senaste tiden börjat träna med min fru och genom detta förståt hur roligt det är att träna tillsammans och att man genom träningen får en rolig, nyttig och kvalitativ tid. I bland är också barnen med och det blir ännu roligare, det är inte alltid så att 11-åringar tycker att det är fantastiskt att umgås med sina föräldrar men genom att träna tillsammans så umgås ni och alla får dessutom en bättre hälsa och det kan ju aldrig vara fel :-)

Om ni behöver hjälp med hur ni skall genomföra detta praktiskt och hur en utvecklingsbedömning skall se ut så har vi färdiga mallar som förenklar livet för er som tränare och ni behöver inte oroa er för att göra samma misstag som jag en gång gjorde :-) Skicka ett mail så skall jag berätta mer.

Med vänliga hälsningar
Thomas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar